Curry to magiczne danie. Pamiętam mój pierwszy moment, kiedy maczałem czosnkowe placki naan w tym przepysznym sosie z mięsem. Wspaniała mieszanka przypraw z Azji rozpieszcza podniebienie i nie pozwala zapomnieć smaku na długo.
Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić Kurczaka Tikka Masala, brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
60 minut
2-3 osoby
Średnie
Potrzebne składniki
- 4 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 1 papryczka chilli/pepperoni
- 60 g imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki mieszanki Garam Masala
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- kiść kolendry
- Składniki na placki naan / rosti
Przygotowanie
Umyj warzywa i obierz czosnek.
Pokrój cebule w piórka.
Rozgrzej patelnię i wlej 4 łyżki oleju.
Wrzuć cebule i wymieszaj, aby olej pokrył całość.
Posyp solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wymieszaj.
Pokrój drobno całą papryczkę. Nie usuwaj nasion. Wyprzedzając Twoje pytanie to tak, potrawa będzie pikantna 🙂 Jeśli chcesz łagodniejszą wersję to dodaj mniej papryczki.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Obierz imbir i pokrój.
Dodaj i wymieszaj.
Przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kiedy całość się zeszkli i zmięknie to znaczy, że jest czas na dodanie przypraw! Na początek dodaj 1/2 łyżeczki chilli.
Następnie 1 łyżeczkę kurkumy.
I najważniejszy punkt, dodaj 2 łyżeczki mieszanki Garam Masala.
Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż, aby odparować resztki wody, wtedy to warzywa wchłoną aromat przypraw.
Kiedy woda odparuje to dodaj 1 łyżkę cukru, aby skarmelizować całość jeszcze bardziej.
Wszystko wymieszaj i smaż, aż cukier zmieni kolor.
Następnie dodaj 1 łyżeczkę curry.
Wymieszaj i smaż dalej przez 3 minuty.
Następnie dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż dalej przez 5 minut.
Następnie dodaj puszkę krojonych pomidorów.
Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Sos prawie gotowy! Przelej całość do wysokiego garnka.
Przygotuj blender i zmiksuj wszystko na krem.
Gotuj go przez 5 minut, aby wszystkie aromaty połączyły się.
Dla złagodzenia potrawy, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
Czas użyć starą patelnię. Nie myj jej! Usmażymy w niej mięso.
Przygotuj 1/2 kg piersi z kurczaka.
Pokrój ją w 2-3 cm kostkę.
Dodaj całość na patelnię i wymieszaj z resztkami pozostałego sosu.
Smaż mięso do uzyskania złocistego koloru.
Gotowe mięso przełóż wraz z powstałymi sokami do garnka z sosem.
Skosztuj sosu i ewentualnie dodaj soli. Następnie gotuj całość jeszcze przez 10 minut.
Gotowe! Wlej kilka łyżek sosu z mięsem do miski i przystrój posiekaną kolendrą.
Podawaj z plackami naan / rosti lub w wersji, na szybko, z ryżem.
Smacznego! 🙂