Nigdy już nie zjesz suchych i twardych chipsów lub przekąsek!

Długie jesienno-zimowe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu na oglądaniu filmów lub zapraszaniu przyjaciół na domowe pogaduchy. A jak jest okazja to warto przygotować coś na ząb. Kiedy jest więcej czasu i chęci to przygotujemy kanapki, sałatki, natomiast kiedy wszystko jest na ostatnią chwilę to z reguły na stole lądują chipsy i paluszki 🙂

Jak urozmaicić te proste przekąski? Przygotujcie salsę! Ten sos nada suchym przegryzkom nowego wymiaru. Będą wilgotne i szybciej znikną ze stołu 🙂 Polecam ją specjalnie do ciepłych nachos.

20 minut
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża papryka
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka czosnku / 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • 1 duża łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy wszystkie składniki.

1

Pokrój cebule w kostkę oraz paprykę na drobne kawałki. Po pierwszym przygotowaniu dopasujesz jej wielkość pod siebie.

6

Rozgrzej patelnię i dodaj 1 dużą łyżkę oleju.

7

Dodaj pokrojoną paprykę.

8

Dodaj sól i świeżo mielony pieprz.

9

Smaż, aż papryka zmięknie.

10

Następnie dodaj cebule pokrojoną w kostkę.

11

I dodaj ponownie sól i pieprz.

12

Wszystko dokładnie wymieszaj.

13

I smaż, aż cebula się zeszkli.

15

Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki.

16

Wszystko wymieszaj.

17

Smaż, aż pomidory będą miękkie, ok. 5 min.

18

Dodaj 1 łyżeczkę czosnku granulowanego lub przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku.

19

Jeśli lubisz pikantne sosy to dodaj 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy cayenne. Jeśli nadal będzie za mało to możesz dodać więcej na końcu.

20

Smażymy przez kolejne 5 minut.

21

Podajemy na ciepło z podgrzanymi nachos lub innymi chipsami.

23

Smacznego! 🙂

Podobne posty