Sos czosnkowy

Jeden z najprostszych w wykonaniu i najsmaczniejszych sosów. Można go stosować do mięs, ryb, jajek lub po prostu posmarować nim kanapkę. Jak zobaczysz, jak łatwo go przygotować, to już nigdy nie kupisz go w sklepie.

Sos wzbogaci smak każdego dania grillowego lub będzie stanowił idealny dip dla przystawek. Każdy zwolennik czosnku musi go mieć zawsze w lodówce i kropka!

10 minut
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 5 małych łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 4 małe łyżeczki majonezu
  • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 mała łyżeczka oregano
  • 1 mała łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowuj miseczkę.

IMG_4895

Dodaj 5 małych łyżeczek jogurtu naturalnego.

IMG_4898

Dodaj 4 małe łyżeczki majonezu.

IMG_4901

Następnie przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku lub dodaj 2 małe łyżeczki suszonego.

IMG_4917

Dodaj 1 małą łyżeczkę cukru.

IMG_4924

A teraz czas na zioła. Dodaj 1 małą łyżeczkę suszonego oregano.

IMG_4933

I jedną małą łyżeczkę suszonej bazylii.

IMG_4937

Dodaj sól i pieprz. Na początku tylko lekko oprósz. Później dodasz więcej jeśli będzie taka potrzeba.

IMG_4940

Wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

IMG_4956

Sos najlepiej odstawić na 10-15 minut do lodówki, wtedy wszystko dokładnie się wymiesza i sos będzie aksamitny. Jeśli jednak nie masz na to czasu to nic wielkiego się nie stanie 🙂

Jeśli potrzebujesz więcej sosu, po prostu przemnóż składniki razy dwa lub X.

Smacznego! 🙂